понеділок, 4 квітня 2011 р.

Роль батька в житті дитини


Чи замислювались ви коли-небудь яку роль в нашому житті відіграє тато? Не мама, а саме тато. Скільки часу в дитинстві ми захоплювалися його вчинками, скільки разом розважалися, скільки боялися сказати зайве слово або вчинити погано. Інколи хтось з нас ненавидів його і в той же час не переставав любити. Але завжди були моменти в житті за які ми просто вдячні та які ми будемо згадувати все життя. Просто як приємні моменти дитинства або як певні уроки які завжди будуть потрібні. І завжди будемо вдячні за те, що він дав нам шанс на життя, завдяки чому ми бачимо та відчуваємо всю красу цього світу.
Сьогодні цілий вечір перечитувала статті про роль батька в житті дитини. І знаєте в мене чомусь склалось враження, що  з чоловіків роблять немічних боягузів в питанні виховання дітей. Якщо задуматись про передумови та причини таких думок, то дійсно ми жінки створили для них всі умови такої поведінки. Адже ми самі часто звалюємо на себе весь тягар від вагітності  до вибору інституту для дитини, таким чином не даючи їм навіть шансу на те щоб можна було щось змінити.
Причина такої поведінки криється ще й у наших традиціях виховання які вчать, що дівчинка повинна  гратися ляльками, а хлопчик машинками та інструментами. А чи дійсно це має бути лише так? Що робити коли дитина прагне бавитись іграшками протилежної статі? Чи дійсно це так шкідливо? Про те це вже тема для нашої наступної розмови. А зараз хочеться поговорити саме про проблеми пов’язані з роллю батька в житті дитини та її необхідністю і важливістю.



Так я згідна з тим, що народження та виховання дитини це першочергова, назвемо місія, жінки. Проте не буде виховання повноцінним, якщо роль на себе братиме лише мама без турботи батька. І думаю, що цим погодяться всі жінки, які змушені ростити дитину без батьківської ласки. Проте набагато гірше, коли дитина росте в повноцінній сім’ї, а батьківського тепла все одно не відчуває.
Якими ж ми звикли бачити чоловіків? Ще з давніх-давен, коли не було цивілізації основна місія батька полягала в охороні від диких звірів та добуванні їжі, а жінка виховувала дітей та оберігала дім.
Що ж ми маємо тепер? Сучасна цивілізація досягла того рівні, коли жінка може сама повністю забезпечити свою сім’ю матеріально. Про те вона і далі звалює на себе повний обов’язок по вихованню дітей та створенню затишку в домі. А чоловік часто-густо лишається тою ж немічною дитиною, бо у нього є тверді переконання, що це не чоловіче діло займатися дітьми. І врешті-решт він перетворюється на немічного та безпорадного, а точніше ще на одну дитину. Це особисто моя думка і я просто відчуваю відразу до таких чоловіків.
І тому повернусь до того, про що говорила на початку, все в руках жінки, як вона поставить себе з початку сімейних відносин так і складеться її подальше сімейне життя. Я завжди була переконана лише в одному – сімейні обов’язки повинні розділятися порівну.  І нічого страшного немає в тому, що ваш чоловік інколи зможе приготувати сніданок чи змінить памперс вашій дитині. Від цього його чоловіча сутність лише зміцнить свої позиції, адже тільки тоді він зможе називатися справжнім чоловіком, оскільки доведе, що він може і вміє зробити будь-що заради коханої дружини та своєї дитини.
Дозвольте своєму чоловіку підтримати себе. Дайте йому можливість (якщо звичайно в нього є бажання) відчути всю красу народження дитини. Допустіть його до таких буденних процедур, як переодягання, купання, вкладання спати. Дозвольте батькові та дитині просто спілкуватися хоч декілька хвилин в день наодинці, причому не в лише в шкільному віці, а й з перших днів життя.
Звичайно, якщо ваш чоловік зранку до ночі працює і йому необхідний повноцінний відпочинок, то не треба його сильно перевантажувати цими обов’язками. Проте повірте спробувавши раз він сам пропонуватиме вам свою допомогу. Адже немає нічого приємнішого ніж відчувати, що твоєї допомоги потребує маленька частинка тебе.
Створіть умови в яких би ваш тато зміг повноцінно погратися з дитиною. Адже дітям дуже необхідне спілкування саме з батьком. Дозволяйте їм частіше гуляти разом, займатися суто чоловічими справами, це потрібно не лише хлопчикам, а й дівчаткам.
Адже саме від того з ким і як спілкується ваша дитина формується її світогляд. Їй необхідна «груба» батькова поведінка так само як і мамина ласка. Коли я кажу «груба поведінка», то маю на увазі те що в чоловіків є певний стиль поведінки який завжди відрізняється від жіночого. І дитина повинна знати його, вона повинна розуміти цю відмінність між жінкою та чоловіком. Дитина і батько завжди знайдуть спільну мову, якщо в них буде таке бажання.
А самі приділіть час який у вас звільняється для себе. Адже так важливо залишатися гарною та коханою дружиною. Тому кілька хвилин чи годин (це вже як в кого вийде) в день стануть вам у нагоді, для того, що б завжди підтримувати себе у формі.
Ну і звичайно ж не забувайте, що дитині потрібні і спільні ігри з обома батьками. Знаходьте на це час також. І ваша сім’я лише зміцніє від того, що ви разом будете приділяти увагу своїм дітям. Адже нічого немає кращого, як радіти досягненням своїх дітей, а фундамент для цих досягнень повинен закладатися в сім’ї як мамою так і татом.

0 коммент.:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Никнейм liuska (Люда П) зарегистрирован!