середа, 20 квітня 2011 р.

Що приготувати на сніданок (або у нас вівсянка сер!)



Знову ранок. Так не хочеться вставати, а тут під боком доня шепче ням-ням, чоловік давно прокинувся і збирається на роботу, треба готувати сніданок, а так хочеться ще поспати…. Так починається мій буденний день.
Знайома ситуація? Знову постає питання чим же всіх нагодувати? Як зробити все швиденько та корисно? Встаю ледве протираю очі і йду на кухню. 
Одразу зазначу, що я по натурі сова і питання ранкового сну для мене дуже актуальне. Проте о котрій годині я б не засинала, вже о восьмій треба прокидатись. Хтось можливо і позаздрить такому довгому сну, проте скажу, що я ніколи не лягаю спати раніше 12-ї години, а інколи це відбувається і о 1 чи 2-й годині ночі. Отож, сплю я не так багато як здавалося б.  Що ж можна приготувати в такій ситуації швиденько?
Для мене це питання вирішено вже багато років. Можливо буду банальної, але скажу, що на сніданок у нас вівсянка. Хтось при слові вівсянка одразу скривиться і скаже фе.
Проте тут справа в тому як ви її готуєте. Я не визнаю простого «запарювання», для мене в такому вигляді вона дійсно не смачна. Мій рецепт приготування (який перейшов від моєї мами) такий: засипаємо в каструльку пластівці, заливаємо водою (приблизно 1 до 2 ) додаємо за смаком сіль, цукор, масло і доводимо до кипіння (це займає буквально 5 хвилин). Якщо бажаєте можете додати фрукти, мед, варення, все залежить від ваших смаків. А у нас все знову ж відбувається банально. Поки каша холоне я маю час зробити всі ранкові процедури. Чоловік тим часом смажить яєчню та робить каву і ось ще за 10 хвилин сніданок готовий. 
Знаю людей, які кажуть що вони не наїдаються такою кашею. Тоді не їжте кашу саму, відваріть шматок м'яса, сосиску, котлету, зробіть бутерброд чи салат. Варіантів маса все залежить від вашого бажання.
Корисні властивості цієї каші відомі ще з давніх-давен. Ось кілька витягів з Інтернету:
«При дослідженні біохімічного складу вівсянки виявлено ряд лікувальних властивостей. Це найбільш багате жирами зерно, багато в ньому білка, що містить найпотрібніші для людського організму незамінні амінокислоти, виявлено вітамін Е - потужний антиоксидант, вітамін К, що нормалізує згортуваність крові, вітаміни групи В - дають енергію клітинам тіла, активізують білковий та жировий обмін. А мінеральних речовин у вівсі значно більше, ніж в інших злаках: це залізо, калій, йод, цинк, магній, фосфор, сірка. Кожен із цих складників робить свій внесок у здоров'я людини, яка споживає страви з вівса.» (Вівсяна каша це здорово!)
«Продукти з вівсяних пластівців використовують і під час різних дієт. При розпарюванні у воді вони утворюють слизисту масу, яка не дратує оболонку шлунку і не викликає скорочень його стінок при мінімальному виділенні шлункового соку і ферментів. Слиз регулює діяльність кишечника при проносах і запорах. Відвар з вівсяних пластівців сприяє виведенню свинцю з організму через кишечник.
Тут можна ще й говорити про косметичні властивості вівса, його можна використовувати як  маску, що очищає обличчя. Така маска зцілює та заспокоює запалену шкіру. Наші предки використовували овес для зміцнення нервів, при депресіях, слабкості і нервовому розладі» (Овсяные хлопья в диетическом питании.)
«Дослідники з Фінляндії довели, що діти, які в дитинстві кожен день їдять вівсянку, на дві третини менше схильні до ризику розвитку астми, ніж ті, хто кашу не їсть.
Корисна вівсяна каша і для дорослих. Так, щоденне вживання цієї страви на сніданок знижує рівень поганого холестерину в крові на 10%. Справа в тому, що овес має виражені протизапальні властивості і поліпшує роботу імунної системи.»  (Вівсянку потрібно їсти щодня)
 Чому я вибираю саме такий сніданок:
1.     Приготування займає всього кілька хвилин.
2.     Мені не потрібно кожного разу придумувати, щоб таке смачненьке та поживне приготувати
3.     Саме при споживанні вівсяної каші ми набираємось необхідної енергії, якої вистачає на цілий день
4.     Ну і її цілющі властивості кажуть самі за себе….
Отож обирайте правильний сніданок! І залишай молодими та здоровими!!! Смачного!!!

2 коммент.:

Vedunika сказав...

Очень правильно, но скучно :Р Можно для разнообразия хотя бы варить разную кашу по утрам, или 4-х злаковые хлопья - они тоже готовятся в общей сложности минут 10.

Enn Key сказав...

Вівсянка може набриднути, але якщо дещо пофантазувати і приготувати з неї щось на кшталт http://glamorousowl.blogspot.com/2015/08/blog-post.html, задоволення забезпечено :) Запрошую на мій блог :)

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Никнейм liuska (Люда П) зарегистрирован!